Od widelca do grzebienia – warsztaty z cyklu „Jak smakuje sztuka?”

Podczas warsztatów zastanowimy się nad różnicami między malarstwem przedstawiającym / figuratywnym, a nieprzedstawiającym / niefiguratywnym. Które z nich daje większą przestrzeń do własnej interpretacji? Na ile sposobów można pokazać ten sam przedmiot? Dzięki specjalnie zaprojektowanym ćwiczeniom podejmiemy próbę odpowiedzi na pytanie do jakiego momentu jesteśmy w stanie rozpoznać rzecz, znaną nam dobrze z życia codziennego, jak np. widelec lub grzebień.

Prowadzenie: Marta Szostek
„Jak smakuje sztuka?” to całoroczny cykl interdyscyplinarnych warsztatów rodzinnych dla dzieci w wieku 5-10 lat realizowany we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski oraz przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Punktem wyjścia do działania jest sztuka abstrakcyjna i twórczość Jana Tarasina, którego prace wielokrotnie pokazywane były również w CSW. Podczas spotkań prowadzonych przez doświadczonych edukatorów i artystów odpowiemy wraz z dziećmi na pytania o zmysłowy odbiór sztuki. Wykorzystamy zjawisko synestezji czyli połączenia zmysłów, a tym samym poznamy sztukę przez pryzmat smaków, zapachów, dźwięków, tekstu.

„Jak smakuje sztuka” to projekt edukacyjny dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Miasta Kalisza.