W roli głównej – ASAMBLAŻ – warsztaty z cyklu „Jak smakuje sztuka?”

Warsztat poświęcony będzie technice asamblażu. Porozmawiamy o tym czy obraz musi być płaski i prostokątny, z czego można stworzyć dzieło sztuki i jak łączyć najróżniejsze elementy.  Przyjrzymy się trójprzestrzennym obrazom Jana Tarasina i stworzymy własne projekty, wykorzystując różne nietypowe przedmioty. Poszukamy formy dla wyrażenia różnych smaków i zapachów.

Warsztat poprowadzi Bogusława Krassowska-Kowalczyk.

„Jak smakuje sztuka?” to całoroczny cykl interdyscyplinarnych warsztatów rodzinnych dla dzieci w wieku 5-10 lat realizowany we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski oraz przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Punktem wyjścia do działania jest sztuka abstrakcyjna i twórczość Jana Tarasina, którego prace wielokrotnie pokazywane były również w CSW. Podczas spotkań prowadzonych przez doświadczonych edukatorów i artystów odpowiemy wraz z dziećmi na pytania o zmysłowy odbiór sztuki. Wykorzystamy zjawisko synestezji czyli połączenia zmysłów, a tym samym poznamy sztukę przez pryzmat smaków, zapachów, dźwięków, tekstu.

„Jak smakuje sztuka” to projekt edukacyjny dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Miasta Kalisza.