Smaki w złotych ramach – warsztaty z cyklu „Jak smakuje sztuka?”

Czy jemy tylko ustami, a może również oczami i nosem? Jak podać danie tak, żeby chciało się je natychmiast zjeść? Czy ważny jest tylko smak czy również wygląd dania? Tematem warsztatu będą martwe natury w sztuce. Co poza produktami spożywczymi można na nich zobaczyć? Sprawdzimy też jak artyści współcześni interpretują temat jedzenia w swojej twórczości.

Warsztat poprowadzi Rafał Meszka. Wstęp wolny.

„Jak smakuje sztuka?” to całoroczny cykl interdyscyplinarnych warsztatów rodzinnych dla dzieci w wieku 5-10 lat realizowany we współpracy z Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski oraz przy wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Punktem wyjścia do działania jest sztuka abstrakcyjna i twórczość Jana Tarasina, którego prace wielokrotnie pokazywane były również w CSW. Podczas spotkań prowadzonych przez doświadczonych edukatorów i artystów odpowiemy wraz z dziećmi na pytania o zmysłowy odbiór sztuki. Wykorzystamy zjawisko synestezji czyli połączenia zmysłów, a tym samym poznamy sztukę przez pryzmat smaków, zapachów, dźwięków, tekstu.

„Jak smakuje sztuka” to projekt edukacyjny dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Miasta Kalisza.